cat costa o nunta in 2024

cat costa o nunta in 2024
cat costa o nunta in 2024

CAT COSTA O NUNTA IN 2024

 

In materialul de azi ne-am propus un subiect foarte interesant, mai ales pentru viitorii miri. Vrem sa descoperim cat costa o nunta in 2024. Ramaneti cu noi pana la final si asa veti face o idee, in ansamblu, despre bugetul aproximativ pentru o nunta in 2024.

In blogurile anterioare am evidentiat faptul ca este foarte important sa aveti in vedere un buget pentru fiecare etapa a organizarii nuntii. Este imperios necesar sa va stabiliti un buget realist, conform dorintelor si asteptarilor dumneavoastra. Probabil veti spune ca nunta nu e un business si da, suntem de acord cu asta. Exact, nunta nu e un business, dar daca doriti sa iasa bine, trebuie sa o organizati ca si cum ar fi un business. Nu trebuie sa plecati de la ideea ca in urma nuntii va veti imbogati, ci doar sa fiti siguri ca va veti acoperi cheltuielile. Doar nu vreti ca amintirea nuntii sa fie umbrita de datoriile acumulate.

Asadar, acestea fiind spuse, sa vedem cat costa o nunta in 2024.

Restaurantul

Spuneam in primul blog, ca primul pas, dupa stabilirea nuntii, este rezervarea locatiei de nunta. In functie de tipul de nunta pe care vi-l doriti, va veti indrepta atentia catre un restaurant clasic, ballroom, sera in mijlocul naturii, pe marginea lacului sau o locatie pe malul marii. La o simpla cautare pe Google in ceea ce priveste oferta restaurantelor din Bucuresti, observam un pret mediu al unui meniu de nunta este de 65€/persoana, dar poate atinge si chiar depasi 100€/persoana. Aveti grija la ceea ce contin meniurile, anumite restaurante ofera meniu all inclusive adica si bautura si/sau decor, altele nu. Daca bauturile nu sunt incluse, aceasta sarcina va revine dumneavoastra. Nu este usor, pentru ca va trebui sa estimati cat mai bine cantitatile ce trebuiesc cumparate si, in plus, sa gasiti si oferta cea mai buna.

Decorul salii

In cazul in care restaurantul nu va pune la dispozitie si decorul salii sau nu este inclus in meniu, acesta trebuie achitat separat. Aici treaba se complica, trebuie sa decideti daca doriti decor din flori naturale sau artificiale. Un pret mediu pentru un decor din flori artificiale, pentru o nunta de aproximativ 100 de persoane, cu 10 mese si prezidiu, un panou floral si arcada va costa in jur de 500€. Si daca tot vorbim de decor, cu siguranta veti dori stalpisori si covor rosu sau alb(dupa noile tendinte) la biserica. Acest decor la biserica va va costa aproximativ 100-150€.

Daca insa optati pentru un decor din flori naturale…“sky is the limit”… in functie de ceea ce va doriti, tipul florilor alese si sezon. Este de la sine inteles ca daca va doriti lacramioare toamna, pretul va fi exorbitant.

Sa zicem ca am rezolvat cu restaurantul si decorul si pornim in cautarea muzicii pentru nunta.

La capitolul muzica pentru nunta exista mai multe optiuni, DJ, formatie sau band sau DJ+formatie. In functie de optiunea aleasa, pretul pentru muzica de nunta porneste de la 500€ pentru DJ, de la 3000€ pentru o formatie de nunta si de la 4500€ daca va doriti un pachet mai complet cu formatie de nunta, DJ, schela de lumini etc. Acest pret poate atinge si chiar si depasi 10.000€, daca va doriti “vedete” pe scena.

Echipa foto-video

Piata este plina de fel de fel de oferte. Pretul mediu pentru foto-video se invarte in jurul a 1000€, dar acesta creste daca va doriti un pachet care include mai multi fotografi sau videografi, va doriti filmari cu drona sau aveti mai multe zile de filmare.

Ei bine, ajungem la o alta problema “spinoasa”, vestimentatia mirilor. 

La miri lucrurile sunt mai clare(un smoking, un costum negru sau ceva mai deosebit). Pentru un costum de ceremonie viitorii miri pot plati cateva sute de lei sau chiar cateva mii de lei, daca preferati un costum de brand.

Miresele, insa, sunt mult mai subiective cand isi aleg rochia visurilor. Deh, doar o data imbraci rochia de mireasa! Sunt si mirese mai pragmatice, care considera ca nu trebuie sa investeasca foarte multi bani pentru o rochie pe care o va purta o singura data. Fireste, pretul rochiei de mireasa variaza in functie de locul de unde este procurata. Spre exemplu, daca in urma unei vizite la Dragonul Rosu ti-a picat cu tronc o rochie, e posibil sa nu depasesti 1000€, cu tot cu accesorii. Daca insa iti doresti o rochie de brand, atunci suma va creste proportional cu notorietatea brandului. Aceeasi situatie o intalnim si in cazul pantofilor. Pe piata veti gasi pantofi la cateva sute de lei, dar la fel de bine puteti plati si cateva mii de € pentru brandurile de lux.

Tortul si candy bar-ul

De ceva timp era prajiturilor de pe masa a apus, facand loc candy bar-ului. Daca va doriti candy bar/gellato bar/cigar bar/cheese bar, pregatiti-va sa mai scoateti din buzunar cel putin 300-400€ pentru fiecare. De regula pretul acestor servicii se calculeaza in functie de numarul invitatiilor. Aceste servicii nu sunt obligatorii. Daca bugetul nu va permite, puteti renunta linistiti la ele si sa oferiti un platou de miniprajituri asortate pe fiecare masa. Pretul miniprajiturilor este in jur de 100lei/kg. Daca de candy bar ne putem lipsi, tortul e musai sa fie prezent. O portie de tort este de circa 100g, dar daca sunteti generosi puteti mari portia la 120-130g/persoana. Inmultiti cu numarul invitatilor si puteti afla care este cantitatea minima necesara. La cofetariile din Bucuresti, pretul unui kilogram de tort porneste de la 120lei.

Credeati ca am incheiat?! Nici vorba! Urmeaza o serie de “maruntisuri”, dar care adunate atarna greu in balanta cheltuielilor pentru nunta.

Invitatiile de nunta

Invitatiile de nunta sunt importante, ele sunt cartea dumneavoastra de vizita pentru evenimentul pe care il organizati. De aceea e bine sa acordati o atentie deosebita in alegerea lor, aratand astfel respect pentru dumneavoastra si viitorii invitati. Pretul mediu pentru o invitatie mai simpla este de 2lei/bucata, dar aceasta poate ajunge si la 10 lei, daca va doriti o invitatie mai speciala, lucrata manual, luxury style, cu dantele, Swarovski, perle sau foita de aur. Unele cupluri mai nonconformiste aleg invitatiile digitale pentru care aloca 50-100lei, pe care ulterior le distribuie tuturor invitatilor prin intermediul canalelor media.

Marturiile

In ceea ce priveste marturiile, oferta este foarte diversificata, avand un pret mediu de 4-5 lei/bucata. O alternativa mai buna la aceste marturii este cabina foto sau oglinda magica.  Cu o investitie de circa 200€, puteti sa scapati de corvoada alegerii marturiilor. Fotografiile facute la cabina foto sunt mult mai apreciate. In felul acesta aveti fotografii cu toti invitatii, va distrati, iar nuntasii raman cu o amintire placuta de la nunta voastra.

Lectii pentru dansul mirilor

Din start va spunem, ca nu va obliga nimeni sa faceti cine stie ce coregrafie complicata la nunta. Stim, toate miresele viseaza acest moment si ii supun pe bietii miri unui stres cu aceste lectii de dans. Degeaba veti plati 100-200€ pentru sedintele de dans, daca la nunta, din cauza emotiilor, uitati coregrafia sau pur si simplu nu iese asa cum ati visat. Nu toti suntem Mihai si Elwira Petre! 

 Este suficient sa va alegeti o melodie, care reprezinta ceva special pentru voi ca si cuplu, sa va lasati purtati de val si sa dansati liber asa cum simtiti. Cu siguranta momentul va fi spectaculos. Puteti infrumuseta momentul cu fum greu sau baloane de sapun. Costul acestor servicii se situeaza in jurul a 100€.

La capitolul cheltuieli marunte intra si paharele personalizate pentru miri si nasi, oglinda miresei, halatul si papucii miresei, prosopul mirelui etc. Aceste accesorii sunt optionale, va puteti lipsi de ele daca nu rezonati cu ele.

Evident pe parcurs, apar si alte cheltuieli, poate un moment mai special la nunta(belly dance, ansamblu dansatori, caricaturist, stand-up comedy etc). Oricat de marunte ar fi aceste cheltuieli, ele nu trebuie neglijate, daca vreti sa aveti situatia sub control.

Factorii care influenteaza cheltuielile de nunta

E de la sine inteles ca nu putem estima cu exactitate cat costa o nunta in 2024. Nuntile au un caracter foarte personal, exista un tipar al nuntilor, dar mirii sunt cei care isi pun amprenta asupra evenimentului. Cheltuielile de nunta sunt influentate de mai multi factori:

                     Zona geografica. Se stie ca in marile orase tarifele sunt mai mari decat decat in orasele mai mici din provincie.

                     Perioada din an cand se desfasoara nunta. In perioada iulie-octombrie este sezonul nuntilor si, evident, preturile sunt mai mari comparativ cu  extrasezonul,  respectiv noiembrie-iunie.

                     Ziua in care se va desfasura evenimentul. Majoritatea prestatorilor de servicii ofera un discount pentru evenimentele tinute in zilele de vineri sau duminica.

                     Pretentiile viitorilor miri. Asa cum am mai spus anterior, cheltuielile cresc proportional cu pretentiile mirilor: locatie mai deosebita, meniu fine dinning, o formatie de nunta mai in voga, lucruri inedite(cigar bar, gelato bar etc), tinute luxury si asa mai departe.

Concluzii finale

 Scopul acestui material este de a va arata, in ansamblu, la ce sa va asteptati cand porniti in aventura organizarii nuntii voastre. Sfatul nostru este sa cantariti cu atentie ceea ce va doriti si cat puteti cheltui pentru acestea. Stabiliti un buget si sa incercati pe cat posibil sa il respectati. Doar asa, va veti bucura cu adevarat de nunta voastra si nu veti sta stresati ca nu va veti putea acoperi cheltuielile de nunta.

Daca materialul nostru in care am vorbit despre cat costa o nunta in 2024 v-a placut, va invitam sa ne lasati un comentariu si sa-l distribuiti si cunoscutilor dumneavoastra. Spor la pregatiri de nunta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *