cand nu se fac nunti in 2024

cand nu se fac nunti in 2024

CAND NU SE FAC NUNTI IN ANUL 2024

Ca in fiecare an, venim in sprijinul dumneavoastra cu informatii despre perioadele din an cand nu se fac nunti. In acest articol va vom prezenta zilele cand nu se fac nunti in anul 2024, dar si ce este de facut in cazul in care v-ati programat nunta in post. Dupa cum probabil stiti, pe parcursul anului sunt cateva perioade clar stabilite cand nu se fac nunti(Postul Craciunului). Dar exista si posturi sau sarbatori care variaza de la an la an(Postul Pastelui). De aceea, se intampla ca uneori mirii sa fie usor debusolati si sa nu fie siguri daca in data aleasa de ei se vor oficia cununii religioase. Prin urmare, inainte de a ne fixa data nuntii, trebuie sa verificam cand nu se fac nunti in anul 2024.

“Cand nu se fac nunti in 2024?” Aceasta este o intrebare pe care o tot regasim pe toate grupurile de mirese, la care vom raspunde in continuare.

Asadar, cand nu se fac nunti in anul 2024

Conform calendarului ortodox, Biserica Ortodoxa Romana nu oficiaza cununii religioase in aceste perioade:

 • In toate zilele de post si in posturile de peste an;
 • In toate zilele de miercuri si vineri din an;
 • De luni, dupa Lasatul Secului de carne pentru Postul Sf. Pasti si pana la Duminica Sf. Apostol Toma inclusiv (11martie-12 mai);
 • In Postul Sf. Apostoli Petru si Pavel(24-28iunie);
 • In Postul Adormirii Maicii Domnului(31 iulie-14 august);
 • La Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul(29 august);
 • In Postul Nasterii Domnului(15 noiembrie-24 decembrie);
 • In ajunul si in zilele Praznicelor Imparatesti(1-2 februarie; 12-13 iunie; 22-24 iunie; 15 august; 13-14 septembrie);
 • De la Craciun si pana la Boboteaza (25 decembrie-6 ianuarie).

                                                            (Sursa: https://patriarhia.ro/randuieli-bisericesti-1191.html)

Ce avem de facut daca ne-am programat nunta in Post?

Exista si situatii cand mirii nu au stiut cand nu se fac nunti. Cand au mers sa-si programeze nunta la biserica, s-au lovit de refuzul preotului de a-i cununa. Motivul a fost ca acestia si-au programat nunta intr-o zi cand Biserica Ortodoxa Romana nu oficiaza nunti. Daca si voi va aflati in acest caz, iata ce trebuie sa faceti.

 • Reprogramarea nuntii

Evident ca primul pas care trebuie facut este sa reprogramati nunta, la o data in care se pot face nunti. Dar ce este de facut daca ati apucat deja sa faceti rezervari si sa platiti avansuri? De cele mai multe ori, primele contracte pentru nunta se fac cu restaurantul, trupa de muzica sau DJ-ul si echipa foto-video. In acest caz, trebuie sa contactati cat mai repede posibil furnizorii respectivi si sa incercati sa gasiti o noua data la care acestia sa fie disponibili. Cu cat va miscati mai repede, cu atat va va fi mai usor sa gasiti o data disponibila.

 • Dispensa

O alta cale, mai anevoioasa, este de a obtine o dispensa de la Patriarhia Romana. Pe baza acestei dispense va veti putea casatori religios la data aleasa de dumneavoastra. Pentru a obtine dispensa va trebuii sa luati intai legatura cu preotul de la Biserica unde doriti sa va cununati. Preotul este in masura sa va indrume in acest demers. Sansele de reusita nu sunt foarte mari, va trebuie un motiv foarte bine intemeiat pentru ca Patriarhia Romana sa accepte nunta intr-o zi cand nu se fac nunti.

Concluzii finale

Pentru a nu fi pusi in situatia neplacuta de a reprograma nunta sau a fi purtati pe drumuri incercand sa obtineti dispensa, informati-va. Consultati calendarul orodox si vedeti care sunt zilele cand nu se fac nunti in 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *