CALENDARUL NUNTILOR. CAND NU SE FAC NUNTI IN ANUL 2022
Organizarea unei nunti presupune o multime de decizii importante si detalii care trebuie avute in vedere de catre viitorii miri. Asa cum v-am sfatuit inca de la inceput in articolele noastre, primul pas in organizarea nuntii este stabilirea datei. Abia apoi puteti merge mai departe cu organizarea evenimentului mult visat. De obicei, mirii aleg data nuntii in functie de data la care s-au cunoscut, anotimpul preferat, perioada concediilor sau alte evenimente importante din viata lor. Cu toate acestea, inainte de a stabili data nuntii este bine sa consultati calendarul nuntilor. Astfel veti afla care sunt perioadele din an cand nu se fac nunti. Au fost cazuri cand mirii nu au tinut cont de aceste date si s-au trezit in mijlocul pregatirilor ca in data aleasa de ei, Biserica Ortodoxa Romana nu oficiaza casatorii religioase.
Asadar, cand nu se fac nunti in anul 2022?
In toate zilele de miercuri si vineri precum si in zilele de post de peste an;
In zilele Praznicelor imparatesti si in ajunul acestora: 1-2 februarie (Intampinarea Domnului); 1-2 iunie (Inaltarea Domnului); 11-13 iunie (Rusaliile); 15 august (Adormirea Maicii Domnului); 13-14 septembrie (Inaltarea Sfintei Cruci);
In saptamana lasatului sec de carne (27 februarie – 05 martie);
In Postul Sfintelor Pasti (06 martie – 24 aprilie);
In Saptamana Luminata (25 aprilie – 01 mai);
In Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (20 iunie – 28 iunie);
In Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august – 15 august);
In postul Nasterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie);
In perioada de la Craciun pana la Boboteaza (25 decembrie – 6 ianuarie).
Exceptii
Dupa cum ati observat, pe parcursul unui an, exista zile precise în care nu se fac nunți. Aceste zile sunt legate de perioade importante din anul bisericesc, care se referă fie la zilele de post, fie la marile praznice împărătești. Exista si situatii speciale cand Biserica Ortodoxa Romana accepta cununia religioasa in post. Pentru aceasta este nevoie de obtinerea unei dispense. In acest caz, mirii trebuie sa se adreseze preotului care urmeaza sa oficieze nunta. Apoi se vor adresa ierarhului din Episcopia/ Arhiepiscopia de care aparțin. Este necesara depunerea unei cereri în care să explice situația în care se află, solicitand dispensa pentru a se putea cununa religios. Dar, pentru a va fi aprobata casatoria intr-o zi de post, trebuie sa existe un motiv foarte bine intemeiat.
Concluzii finale
Daca nu vi se va aproba casatoria in post, va trebui sa schimbati data nuntii. Ganditi-va cat de greu este sa schimbati data evenimentului, mai ales dupa ce ati semnat contractele si ati achitat avansurile catre prestatorii de servicii. Cum ar fi ca la noua data pe care o stabiliti, anumiti prestatori de servicii sa nu fie disponibili? Pentru a evita situatia neplacuta in care va trebui sa schimbati data nuntii, este mult mai bine sa fiti informati. In speranta ca acest articol va va ajuta sa gasiti data ideala pentru nunta voastra, noua nu ne ramane decat sa va uram “Casa de piatra!”.